Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan u Bihaću organizira Sedmicu nogometa #FootballPeople

#FootballPeople week is here! The Lan Association is holding #FootballPeople weeks events in Bihać, Bosnia and Herzegovina. We will be running workshops with kindergarten children, and after that a football match. Roma children will also be included in these events. The events will take place on from October 15th to October 17th. We look forward to being a part of this great campaign. Follow us!!!

Fare mreža je krovna organizacija koja okuplja sve one koji se zalažu za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u nogometu te koriste sport kao sredstvo za socijalno uključivanje.

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu i pripada svima. Svako bi trebao imati pravo igrati nogomet, gledati ga i uživati u njemu bez straha od diskriminacije.

Fare mreža bori se protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Što je Fare?

Snaga mreže leži u različitosti svih članova. Mreža se sastoji od navijačkih grupa, organizacija iz područja ljudskih prava, amaterskih klubova i grassroot grupa i aktivista, koji pridonose svojom stručnošću i djeluju u zajedničkom nastojanju da diskriminacija u nogometu postane stvar prošlosti. Brojne grupe i aktivisti pridružuju se Fare-ovim aktivnostima, kampanjama i događanjima tokom cijele godine.

Godišnja „Football people” akcijska sedmica ujedinjuje sve u nogometu kako bi zajedno zauzeli jedinstven stav protiv diskriminacije u nogometu širom svijeta. Fare je uspio proširiti svoju sferu uticaja i na zemlje izvan Evrope. Fare je međunarodna organizacija koja surađuje sa organizacijama u više od 45 evropskih zemalja, ali i sa organizacijama u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu. Tokom te sedmice organizira se više od 2.000 aktivnosti, što ih čini najvećom inicijativom protiv diskriminacije u nogometu na svjetskom nivou.

Što Fare čini?

Fare djeluje na svim nivoima nogometa kako bi promicao socijalno uključivanje marginaliziranih i diskriminiranih grupa. Fare djeluje prema boljem osnaživanju etničkih manjinskih grupa i podržava ih u njihovoj „borbi” za jednakost i socijalnu uključenost. Fare radi s izbjeglicama, azilantima i drugim etničkim manjinama kao što su Romi.

Fare podržava progresivne navijačke grupe koje su zauzele antidiskriminacijski stav i kao mreža im pomaže u realizaciji aktivnosti protiv rasizma, homofobije i drugih oblika diskriminacije.

Aktivnosti koje će provesti Udruženje Lan realizirat će se od 15. do 17. oktobra 2019. godine