Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

U Bihaću održana Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992. – 1995.

Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, Mreža za izgradnju mira, Udruženje „Lan“ iz Bihaća i forumZFD BiH, organizirali su danas u Bihaću prezentaciju Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992. – 1995. Prezentacija je održana u Hotelu „Safir“.

Prezentaciju je moderirala Izolda Osmanagić, predsjednica Udruženja „Lan“, koja je pozdravila prisutne i zahvalila im na iskazanom interesovanju za ovaj događaj. Naglasila je da je Bosanski atlas ratnih zločina 1992. – 1995. godine dokument namijenjen svima koji vjeruju da demokratsku, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu možemo graditi samo na temelju istine i utvrđivanja činjenica o počiniocima i žrtvama ratnih zločina.

Zatim se prisutnima obratio Goran Bubalo iz Mreže za izgradnju mira, koji je govorio o značaju suočavanja s prošlošću u procesu izgradnje pomirenja i povjerenja u Bosni i Hercegovini. Naglasio je neophodnost osude svakog ratnog zločina. Govorio je o ulozi Mreže u predstavljanju Atlasa javnosti u Bosni i Hercegovini i zemljama okruženja. Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992. -1995. u Bihaću je dio niza prezentacija koje su ove godine organizirane u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se u Bosni i Hercegovini. Do sada su održane prezentacije u Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Banjoj Luci, Prijedoru i Sanskom Mostu. Namjera je da se do kraja godine posjeti što veći broj gradova u BiH.

Bosanski atlas ratnih zločina 1992. – 1995. predstavio je Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva. Istaknuo je da se radi o nekoj vrsti digitalnog memorijala koji ogoljava činjenice koje se odnose na ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini. Atlas sadrži podatke o događajima i svim žrtvama rata 1992. – 1995. u BiH . Namijenjen je mladima, akademskoj zajednici, novinarima i ljudima koji žive u dijaspori i svima koji žele da se upoznaju o činjenicama koje su vezane za zločine i žrtve u BiH.

Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifikovana) su povezana sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, osigurana je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“. Osim podataka o 100.000 žrtava, vojnika i civila, Atlas raspolaže i podacima o 2750 ratnih događaja, 164 masovne grobnice čiji bi broj mogao narasti i do 500, te podacima o više od 1000 vjerskih objekata svih konfesija koji su bili napadnuti.

Tokača je naveo da će od 15. decembra 2019. godine Atlas putem interneta biti dostupan svima zainteresiranim. To je ujedno i prilika da članovi porodica, prijatelji i poznanici žrtava, ukoliko to žele, dopune podatke o njihovim stradanjima i tako postanu sukreatori Atlasa, jer internet omogućava čuvanje i dopunjavanje svih podataka, a želja je svima omogućiti da provjere podatke, da istražuju i da se jave s povratnim informacijama. Govorio je o godinama istraživanja, dokumentiranja i sistematiziranja informacija, koje će na ovaj način postati javne i tako smanjiti prostor za bilo koju vrstu manipulacije žrtvama ratnih stradanja. U Atlasu ne postoje ideološke, vjerske ili etničke interpretacije ili ograničenja, to je dokument o 100.000 građana Bosne i Hercegovine, žrtava ratnih zločina.

Nakon prezentacije koja nikog od prisutnih nije ostavila ravnodušnim uslijedila je diskusija tokom koje je posebno naglašen značaj ovog dokumenta za generacije koje dolaze i koje su

obavezne znati istinu o prošlosti svoje zemlje, ako žele sigurnu i prosperitetnu budućnost. Naglašeno je da Atlas ima neprocjenjivu vrijednost, jer dokumentira i daje na uvid javnosti opsežnu dokumentaciju o jednom teškom i presudnom periodu naše historije.