Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan učestvovalo na Konferenciji HEART-a

Članice Udruženja Lan učestvovale su na Konferenciji HEART-a. HEART metodologija je jedan od programa Save the Children-a koji je omiljen među nastavnicima i nastavnicama, kao i drugim profesionalcima koji direktno rade s djecom. Na dvodnevnoj konferenciji koja je okupila predstavnike i predstavnice ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda i direktore i direktorice škola iz BiH razgovaralo se o integraciji HEART metodologije u nastavne planove i programe.

Kako bi se pomoglo djeci da lakše podnesu svakodnevni stres, Save the Children je razvio program Iscjeljenje i obrazovanje kroz umjetnost (Healing and Education Through the Arts – HEART) koji u Bosni i Hercegovini razvija još od 2013. godine.
HEART je program psihosocijalne podrške koji se zasniva na umjetnosti koja se koristi da se pomogne djeci da izraze osećanja koja su vezana za njihova iskustva. Proces iscjeljenja počinje kada dijete podijeli svoja iskustva i osjećanja, bilo riječima, bilo kroz umjetnički izražaj, sa odraslom osobom (odnosno vršnjakom) u koju ima povjerenja. Na kraju procesa dijete se osjeća manje izolovano, bolje povezano sa vršnjacima i sigurno, jer u životu ima odrasle osobe u koje ima povjerenja. To, dalje, vodi ka tome da dijete ima više samopouzdanja i sigurnosti, čime se jačaju njegove vještine i povećavaju se izgledi za uspješno učenje.

Zadovoljstvo nam je bilo prisustvovati događajima koji za cilj imaju pomoći djeci da lakše savladaju svoj put odrastanja.