Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan obilježava Sedmicu nogometa u okviru projekta “We can do it!”

#FootballPeople week is here!

We are happy to announce that this year we are a part of the #Footballpeople family again! The LAN Association will be holding events from October 12th to October 22nd. This year, besides workshops with kindergarden children and school students, we also have events taking place online. We look forward to participating in this great campaign, together with organizations from 60 different countries. The FootballPeople weeks are the biggest campaign for social change in global football, and we are proud to be a part of it! Follow us!

Fare mreža je krovna organizacija koja okuplja sve one koji se zalažu za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u nogometu te koriste sport kao sredstvo za socijalno uključivanje.

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu i pripada svima. Svako bi trebao imati pravo igrati nogomet, gledati ga i uživati u njemu bez straha od diskriminacije.

Fare mreža bori se protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Šta je Fare?

Snaga mreže leži u različitosti svih članova. Mreža se sastoji od navijačkih grupa, organizacija iz područja ljudskih prava, amaterskih klubova i grassroot grupa i aktivista, koji pridonose svojom stručnošću i djeluju u zajedničkom nastojanju da diskriminacija u nogometu postane stvar prošlosti. Brojne grupe i aktivisti pridružuju se Fare-ovim aktivnostima, kampanjama i događanjima tokom cijele godine.

Godišnja „Football people” akcijska sedmica ujedinjuje sve u nogometu kako bi zajedno zauzeli jedinstven stav protiv diskriminacije u nogometu širom svijeta. Fare je uspio proširiti svoju sferu uticaja i na zemlje izvan Evrope. Fare je međunarodna organizacija koja surađuje sa organizacijama u više od 45 evropskih zemalja, ali i sa organizacijama u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu. Tokom te sedmice organizira se više od 2.000 aktivnosti, što ih čini najvećom inicijativom protiv diskriminacije u nogometu na svjetskom nivou.

Što Fare čini?

Fare djeluje na svim nivoima nogometa kako bi promicao socijalno uključivanje marginaliziranih i diskriminiranih grupa. Fare djeluje prema boljem osnaživanju etničkih manjinskih grupa i podržava ih u njihovoj „borbi” za jednakost i socijalnu uključenost. Fare radi s izbjeglicama, azilantima i drugim etničkim manjinama kao što su Romi.

Fare podržava progresivne navijačke grupe koje su zauzele antidiskriminacijski stav i kao mreža im pomaže u realizaciji aktivnosti protiv rasizma, homofobije i drugih oblika diskriminacije.

Aktivnosti koje će provesti Udruženje Lan iz Bihaća realiziraju se u okviru projekta “We can do it” od 12. 10.20. 2020. do 22. 10. 2020. godine.