Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan uz podršku Fondacije Schüler Helfen Leben realizira projekt “Pustite me da budem dijete”

U periodu od 1. decembra 2020. do 31. maja 2021. godine Udruženje „Lan“ iz Bihaća, uz finansijsku podršku Fondacije Schuler Helfen Leben realizira projekt „Pustite me da budem dijete“. Glavni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života djece i mladih u gradu Bihaću i djece u privremenim prihvatnim centrima  Sedra i Borići.

Kroz različite projektne aktivnosti, čija je osnovna svrha osnaživanje djece i mladih iz lokalne zajednice i privremenih prihvatnih centara, želimo im pružiti priliku da steknu nova znanja, vještine i sposobnosti, ali prije svega da se osjećaju sigurnim i prihvaćenim. Smatramo ovo izuzetno važnim za djecu, posebno u teškim okolnostima pandemije Covid 19.

Kroz različite interaktivne edukativne aktivnosti u privremenim prihvatnim centrima nastojat ćemo djeci i mladima u pokretu pružiti priliku da iskažu svoju kreativnost, razvijaju samopouzdanje i samopoštovanje, steknu nova pozitivna iskustva i povjerenje u svoje edukatore.  Želimo umanjiti njihov osjećaj otuđenosti i usamljenosti, osigurati im lijepe trenutke i lijepa sjećanja po kojima će pamtiti našu zemlju. Omogućit ćemo im da upoznaju našu kulturu i tradiciju.

Istovremeno ćemo kod mladih iz lokalne zajednice, kroz saradnju s Asocijacijom srednjoškolaca BiH – lokalni tim Bihać, razvijati svijest o značaju multikulturalnosti, prihvatanja drugih i drugačijih, razumijevanja i uvažavanja različitih kultura i kulturoloških razlika.

Posebnu pažnju posvetit ćemo razvoju aktivizma mladih u lokalnoj zajednici, njihovom osnaživanju za djelovanje u interesu poboljšanja kvaliteta života, prepoznavanja i rješavanja problema i teškoća s kojima se suočava njihova zajednica, a posebno mladi koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Tokom realizacije projekta, osim edukativnih, organizirat ćemo i različite kreativne aktivnosti (zajednička izložba likovnih radova mladih u pokretu i mladih iz lokalne zajednice, pozorišna predstava za djecu u privremenim prihvatnim centrima). Također ćemo realizirati i humanitarne aktivnosti, kao oblik neposredne pomoći djeci i mladima.