Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Podrška mladima u okviru projekta „Pustite me da budem dijete“

U periodu od 1. decembra 2020. do 31. maja 2021. godine Udruženje „Lan“ iz Bihaća, uz finansijsku podršku Fondacije Schuler Helfen Leben realizira projekt „Pustite me da budem dijete“. Glavni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života djece i mladih u gradu Bihaću i djece u privremenim prihvatnim centrima  Sedra i Borići.

Kroz različite projektne aktivnosti, čija je osnovna svrha osnaživanje djece i mladih iz lokalne zajednice i privremenih prihvatnih centara, želimo im pružiti priliku da steknu nova znanja, vještine i sposobnosti, ali prije svega da se osjećaju sigurnim i prihvaćenim. Smatramo ovo izuzetno važnim za djecu, posebno u teškim okolnostima pandemije Covid 19.

Posebnu pažnju posvetili smo razvoju aktivizma mladih u lokalnoj zajednici, njihovom osnaživanju za djelovanje u interesu poboljšanja kvaliteta života, prepoznavanja i rješavanja problema i teškoća s kojima se suočava njihova zajednica, a posebno mladi koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

U mjesecu januaru i februaru realizirana je aktivnost podjele prehrambenih i higijenskih paketa za 20 mladih ljudi u stanju socijalne potrebe. Aktivnost je realizirana uz pomoć srednjoškolaca Grada Bihaća.