Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Izložba likovnih radova i radionice sa djecom u pokretu u organizaciji Udruženja Lan

U periodu od 1. decembra 2020. do 31. maja 2021. godine Udruženje „Lan“ iz Bihaća, uz finansijsku podršku Fondacije Schuler Helfen Leben realizira projekt „Pustite me da budem dijete“. Glavni cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života djece i mladih u gradu Bihaću i djece u privremenim prihvatnim centrima  Sedra i Borići.

Kroz različite projektne aktivnosti, čija je osnovna svrha osnaživanje djece i mladih iz lokalne zajednice i privremenih prihvatnih centara, djeci se pruža prilika da steknu nova znanja, vještine i sposobnosti, ali prije svega da se osjećaju sigurnim i prihvaćenim.

U mjesecu martu i aprilu održano je šest edukativnih radionica s djecom u pokretu u Privremenim prihvatnim centrima za smještaj migranata Sedra i Borići. Teme radionica bile su zdravlje, higijena i higijenske navike, te sportske radionice. Na radionicama su učestvovala djeca od 5 do 17 godina i sve radionice bile su prilagođene uzrastu djece.

U aprilu je također održana i likovna radionica sa djecom u pokretu i izložba umjetničkih radova koji su nastali kroz projekt „Pustite me da budem dijete“. Djeca i mladi iz privremenih prihvatnih centara Sedra i Borići pripremili su radove na temu boravka u Bosni i Hercegovini, dok su mladi iz grada Bihaća pripremili radove na temu Moj susjed – migrant.  Izložba je organizirana u privremenom prihvatnom centru Borići uz zabavu i prigodne poklone za posjetitelje izložbe i učesnike likovne radionice.