Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Završne aktivnosti projekta “Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju”

Udruženje Lan iz Bihaća u julu je uspješno provelo završne aktivnosti projekta „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“ realiziranog  u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy (Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju) koji provodi  Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt finansira Evropska unija.

Završna aktivnost bila je eko ulična akcija u kojoj su učestvovale  djevojčice i dječaci iz vrtića Pinokio i Filii, koji su prošetali gradom i podijelili letke građanima Grada Bihaća.  Još jednom su ih pozvali da čuvaju i štite prirodu za sadašnje i buduće generacije.

U okviru projekta realizirane su dvije ulične akcije, a prva je upriličena u maju tokom  sedmice obilježavanja Dana rijeke Une.

Na eko uličnim akcijama naši leci s ekološkim porukama podijeljeni su na centralnoj manifestaciji povodom 17. maja – Dana rijeke Une u Nacionalnom parku Una u Kulen Vakufu i na Gradskom trgu u Bihaću.

Osnovna ideja koju smo, zajedno s našim partnerima, promovirale ovim projektom vezana je za važnost odgoja i obrazovanja o značaju održivog razvoja. Djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta moraju odrastati svjesna značaja svakog malog pojedinačnog i zajedničkog doprinosa očuvanju prirodne sredine i razumnog, održivog lokalnog razvoja. Odgoj za održivi razvoj doprinijet će stvaranju generacija koje će razumjeti i znati zbog čega je važno aktivno čuvati okolinu i racionalno koristiti resurse. Jedino kroz proces odgoja i obrazovanja o ovoj oblasti ona će postati aktivni i odgovorni građani, svjesni da imamo  jednu planetu koja može opstati samo uz promjenu našeg odnosa prema njoj.