Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Završna konferencija projekta EkoNamBihać

U Bihaću je u četvrtak, 9. 11. 2023. godine održana Završna konferencija projekta EkoNamBihać koji Udruženje LAN realizira od juna do novembra ove godine.

Na konferenciji su se okupili svi učesnici i partneri projekta te su zajednički sumirali ostvarene rezultate, postignuća i zaključke i prezentirali naučene lekcije.

Svi su se složili da su unaprijeđena znanja i vještine i povećana osjetljivost o održivom razvoju, zaštiti okoline i ograničenosti prirodnih resursa kod djece koja su učestvovala u projektu. U projektu je aktivno učestvovalo više od 100 djece iz četiri predškolske grupe i steklo nova znanja, vještine i sposobnosti iz oblasti održivog razvoja.

Završna konferencija je bila prilika za učesnike da razmijene iskustva, razgovaraju o izazovima s kojima su se susretali tokom provedbe projekta i istaknu važnost međusobne suradnje.

Također su predstavljene sve aktivnosti projekta, a učesnici konferencije su pogledali dva video spota koja su nastala tokom trajanja projekta.

Naglašena je važnost projekata koji promoviraju održivi razvoj i razvijanje osjetljivosti i razumijevanja djece predškolskog uzrasta za značaj očuvanja i zaštite prirodnih resursa, kroz promoviranje ponašanja, vještina, stavova i navika usmjerenih na vrijednosti odgoja za održivi razvoj.

Na samom kraju Udruženje Lan je zahvalilo partnerima u projektu EkoNamBihać, Dječijem vrtiću „Bihać“, privatnim predškolskim ustanovama Filii i Pinokio, donatorima i svim onima koji su pomogli u kvalitetnoj realizaciji projektnih aktivnosti.

Projekt se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projekt sufinansira Grad Bihać.

Leave a comment