Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan iz Bihaća kroz radionice sa učenicama/učenicima promovira bolje razumijevanje različitosti i interkulturalizam u školskom okruženju

U okviru  projekta „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije  – podrška REKOM-u“ Udruženje „Lan” iz Bihaća, realizira projekt „Zajedno možemo više”. Partneri u provođenju projekta su dvije srednje škole iz Unsko-sanskog kantona: JU Mješovita srednja škola Bihać i JU Mješovita srednja škola Bosanski Petrovac. Opći cilj projekta je doprinijeti boljem razumijevanju različitosti među ljudima, njihovom prihvatanju i uvažavanju. Specifični cilj je promoviranje interkultularizma u školskom okruženju i lokalnoj zajednici, kroz niz različitih aktivnosti koje realiziraju učenice/učenici i nastavnice/nastavnici škola uključenih u projekt.

Jedna od planiranih i realiziranih aktivnosti je i posjeta učenica/učenika JU Mješovite srednje škole Bosanski Petrovac učenicama/učenicima JU Mješovite srednje škole Bihać.

Učenice/učenici ove dvije škole imali su priliku prisustvovati radionici koju su za njih pripremile članice Udruženja Lan. Nakon međusobnog upoznavanja, realizirane su zanimljive radionice. Prva radionice bila je na temu ljudskih prava, gdje su učenice/učenici pogledali kratki film o ljudskim pravima i nakon diskusije realizirali radionicu Naša prava, naše slobode – zauvijek.

Druga tema bila je upoznavanje učenica/učenika sa pojmom društvene pravde, a zatim je uslijedila jedna vrlo zanimljiva radionica, koja je uz ozbiljan rad učenice/učenike nasmijala i dobro zabavila.

Nakon uspješno realiziranih radionica, trenerice su učenice/učenike upoznali sa temom „Mobilnist u svrhu učenja“ gdje su im prenijeli mnoge zanimljive i korisne informacije. Učenicama/učenicima su posebno bile zanimljive informacije o Yes programu, eTwinningu i Erasmus + programu.

Kroz diskusije učenice/učenici su došli do zaključka da su ljudska prava urođena prava svih ljudi, da su univerzalna, da pripadaju svakom ljudskom biću bez diskriminacije po bilo kojem osnovu te da su nedjeljiva i neotuđiva. Također su naglasili da se društveni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a da društvena pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života te da se društvena pravda zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života.

Nakon radionica upriličena je i posjeta JU Kulturni centar Bihać, gdje su učenice/učenici imali priliku pogledati izložbu Romi na marginama, te na taj način spojiti danas naučeno sa viđenjem stvarnih problema jedne od marginaliziranih grupa koje žive sa nama.

Po završetku radionice, učenice/učenici su se opustili uz zajedničko druženje i osvježenje. Sve je proteklo u vedroj i optimističnoj atmosferi uz naglasak da uistinu možemo svijet učiniti ljepšim za  življenje svih nas i da jedino svi ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE.

Za sve koji su učestvovali u radionici, ovo je bilo divno iskustvo, osjetilo se mnogo pozitivne energije, rada, smijeha i optimizma.

Udruženje „Lan“ izražava zahvalnost učenicama/učenicama, profesoricama/profesorima i direktorima JU Mješovita srednja škola Bihać i JU Mješovita srednja škola Bosanski Petrovac, za njihov doprinos uspješno realiziranim aktivnostima.