Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan organiziralo druženje škola u Bosanskom Petrovcu u okviru projekta Zajedno možemo više

U okviru  projekta „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije  – podrška REKOM-u“ Udruženje „Lan” iz Bihaća, realizira projekt „Zajedno možemo više”. Partneri u provođenju projekta su dvije srednje škole iz Unsko-sanskog kantona: JU Mješovita srednja škola Bihać i JU Mješovita srednja škola Bosanski Petrovac. Opći cilj projekta je doprinijeti boljem razumijevanju različitosti među ljudima, njihovom prihvatanju i uvažavanju. Specifični cilj je promoviranje interkultularizma u školskom okruženju i lokalnoj zajednici, kroz niz različitih aktivnosti koje realiziraju učenice/učenici i nastavnice/nastavnici škola uključenih u projekt.

Danas je uslijedila uzvratna posjeta učenica/učenika Mješovite srednje škole iz Bihaća učenicama/učenicima Mješovite srednje škole iz Bosanskog Petrovca. Učenice/učenici iz Bihaća posjetili su Mješovitu srednju školu iz Bosanskog Petrovca i nakon kratkog druženja u školi upoznali se sa ljepotama i historijatom Bosanskog Petrovca.

Učenici ove dvije škole posjetili su “Spomen – muzej Jovan Bijelić“ koji je proglašen za nacionalni spomenik. Pogledali su Pokretno dobro – Zbirku umjetničkih djela i ličnih predmeta Jovana Bijelića. Zbirku im je predstavila kustosica Milica Kecman. Zbirka se sastoji od 20 umjetničkih djela akademskog slikara Jovana Bijelića, 4 slike drugih autora i zbirke ličnih predmeta (radni sto, pribor za slikanje, pribor za kafu i ćilim).

Nakon toga posjetili su JU „Spomen – biblioteka Skender Kulenović“ u kojoj je prisutan veliki broj naslova. Na spratu se nalaze lične stvari i predmeti Skendera Kulenovića, njegovi rukopisi, medalje, zahvalnice i brojne druge stvari. U Spomen – biblioteci nalazi se i slika koju je u čast Skenderu Kulenoviću naslikao poznati bosanskohercegovački slikar Mirsad Berber, inače rođeni Petrovčanin.

Posjetili su i Općinu Bosanski Petrovac u kojoj im je dobrodošlicu poželio načelnik općine Dejan Prošić. Tom prilikom se fotografirao sa učenicama/učenicima i  predstavio im sliku Put svile akademskog slikara Mirsada Berbera koju je autor poklonio općini Bosanski Petrovac 2009. godine. Naglasio je da je Mirsad Berber rođen u Bosanskom Petrovcu i da je 2009. godine proglašen Počasnim građaninom općine Bosanski Petrovac.

Na samom kraju obilaska Bosanskog Petrovca, učenice/učenici posjetili su i Osnovnu školu „Ahmet Hromadžić“ u kojoj se nalazi Spomen soba Ahmeta Hromadžića, poznatog dječijeg pisca rođenog u Bosanskom Petrovcu.

Po završetku razgledanja grada, učenice/učenici su se opustili uz zajedničko druženje i osvježenje. Oba dana međusobnog druženja, protekla su u opuštenoj atmosferi, uz mnogo smijeha i nova prijateljstva.