Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Nogometom protiv diskriminacije: Udruženje Lan organiziralo nogometnu utakmicu za djecu u Sedmici nogometa

Danas je u sportskoj dvorani Osnovne škole Harmani II održana nogometna utakmica za djevojčice i dječake iz Udruženja Žene sa Une – Dnevni centar za djecu i Dječijeg vrtića Filli iz Bihaća.

Djevojčice i dječaci su nakon upoznavanja, naučili osnove nogometa i odigrali svoju prvu utakmicu pod vodstvom profesora Zlatka Budimlića.

Svi zajedno, jasno smo poručili da je nogomet sport za sve i da se protivimo svakom obliku diskriminacije. Ovim aktivnostima priključili smo se velikoj porodici Fare-a. Fare mreža bori se protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom. Fare djeluje prema boljem osnaživanju etničkih manjinskih grupa i podržava ih u njihovoj „borbi” za jednakost i socijalnu uključenost. Sedmica nogometa provodi se u više od 60 zemalja, realizirat će se više od 2000 različitih događaja, a u aktivnostima učestvovat će više od 150000 ljudi.

Ovim putem zahvaljujemo Udruženju Žene sa Une – Dnevni centar za djecu, Dječijem vrtiću Filli i Osnovnoj školi Harmani II, direktoru Amiru Fajiću i profesoru Zlatku Budimliću.