Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine. Ovu web stranicu finansijski podržava Evropska Unija u sklopu projekta "Medijska pismenost osoba s invaliditetom/hendikepom". Njen sadržaj je isključiva odgovornost Udruženja LAN i ne odražava nužno stavove Evropske Unije.

POZIVNICA: Predstavljanje „Bosanskog atlasa ratnih zločina ’92 – ’95

Poštovana/i,

Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Sarajeva, Mreža za izgradnju mira, Udruženje „Lan“  i forumZFD BiH, pozivaju vas na prezentaciju Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992.-1995.

Prezentacija će biti održana u četvrtak, 24. oktobra u  Hotelu „Safir“, Ulica bihaćkih branilaca 89 (kod željezničke stanice), s početkom u 12:00 sati.

Prezentaciju će voditi Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra,  a nakon toga će se obratiti Goran Bubalo, Mreža za izgradnju mira i dr. sci. Izolda Osmanagić iz Udruženja „Lan“.

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992. -1995. u Bihaću je dio niza prezentacija koje su organizovane ove godine u Srbiji, Hrvatskoj i na Kosovu, a nastavljaju se u Bosni i Hercegovini. Do sada su održane prezentacije u Bijeljini, Brčkom, Tuzli, sa prezentacijama planiranim za Banja Luku i Prijedor. Namjera nam je do kraja godine posjetiti što veći broj gradova u BiH.

Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti (tj. locirani u određenim ulicama ili poljima), već se nude i svi

dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo – npr. fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. Štaviše, mjesta masovnih grobnica (gdje god da su tijela identifikovana) su povezana sa listom žrtava dobijenom iz baze podataka IDC-a. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta (za događaje). Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“.

Radujemo se vašem učešću i razgovoru nakon prezentacije.

S poštovanjem,

                                                                                                          Organizacioni tim