Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine. Ovu web stranicu finansijski podržava Evropska Unija u sklopu projekta "Medijska pismenost osoba s invaliditetom/hendikepom"

Javni poziv učenicama srednjih škola za učestvovanje na radionici u okviru projekta „Ko se tuče, taj se ne voli“

Udruženje „Lan“ iz Bihaća realizira projekt „Ko se tuče, taj se ne voli“. Projekt je podržan kroz dodjelu granta koji finansijski podržava Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Projekt jeusmjeren na prevenciju i sprečavanje nasilja u adolescentskim vezama koje predstavlja značajan društveni problem zbog visoke učestalosti i posljedica koje ostavlja kod mladih osoba izloženih nasilnom ponašanju. Istraživanja pokazuju da adolescenti često ne prepoznaju nasilno ponašanje svojih partnera, te različite oblike zlostavljajućih ponašanja doživljavaju kao znakove ljubavi i nisu ni svjesni da su žrtve nasilja.

Cilj projekta je djelovati na promjenu stavova mladih, a posebno djevojčica i djevojaka kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja koje trpe, potaknuti ih da glasno kažu „NE“ nasilju i  sačuvaju svoje zdravlje, samopouzdanje i samopoštovanje.

Radionice će biti edukativne, zanimljive i interaktivne, doprinijet će razvoju kritičkog mišljenja, jačanju samopoštovanja i samopouzdanja sudionica i stjecanju novih znanja i vještina, a posebno promjenama stavova i spuštanjem praga tolerancije na nasilje na najnižu fazu.

Zbog trenutne situacije izazvane Covidom 19, poštujući preporuke Kriznog štaba odlučile smo da radionice održimo na otvorenom, u Villa Bella, Lohovo (u samoj blizini turističkog naselja Natura Art).

Uz radionice planirano je druženje i ručak. Prijevoz je osiguran za sve učesnice radionica.

Teme radionica su:

  • Komunikacija
  • Identitet, stereotipi, predrasude, diskriminacija, nasilje
  • Spol i rod, rodno zasnovano nasilje
  • Veze među mladima i nasilje u adolescentskim vezama
  • Nasilje putem društvenih mreža
  • Kako reći „NE“ nasilju

Nakon završetka radionica učesnice će imati priliku pisati esej o temi vezanoj za nasilje u adolescentskim vezama. Dva najbolja rada bit će nagrađena novčanim nagradama koje osigurava donator.


Ako želite biti učesnice na ovim radionicama, molimo vas da popunite obrazac za prijavu na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc0k6LOBV1mvC5VvJ2GxXqkU0G5nT_JSVqhO_znIEH14uBtTg/viewform

                                                                                              Predsjednica Udruženja „Lan“

                                                                                                 dr. sci. Izolda Osmanagić