Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan iz Bihaća održalo radionice za učenice u okviru projekta „Ko se tuče, taj se ne voli“

Udruženje „Lan“ iz Bihaća od 1. 2. do 31. 7. 2020. godine realizira projekt „Ko se tuče, taj se ne voli“. Projekt je podržan kroz dodjelu granta koji finansijski podržava Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

U okviru projekta „Ko se tuče, taj se ne voli“ održane su radionice za učenice srednjih škola. Radionice su organizirane na otvorenom, u formi piknika, što se pokazalo kao odličan način za rad. Ciljna grupa bile su učenice srednjih škola, dobi od 15 do 19 godina.

Trenerice Udruženja Lan su kroz održane radionice imale namjeru osvijestiti učesnice tj. utjecati na promjenu svijesti i uvjerenja djevojaka da njihovi partneri pribjegavaju nasilju zbog toga što ih vole.

Projekt je usmjeren je na prevenciju i sprečavanje nasilja u adolescentskim vezama koje predstavlja značajan društveni problem zbog visoke učestalosti i posljedica koje ostavlja kod mladih osoba izloženih nasilnom ponašanju. Cilj projekta je djelovati na promjenu stavova mladih, a posebno djevojčica i djevojaka kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja koje trpe, potaknuti ih da glasno kažu „NE“ nasilju i  sačuvaju svoje zdravlje, samopouzdanje i samopoštovanje. Želimo utjecati na promjenu među mladima, ali i u zajednici, koja ovoj vrsti nasilja ne posvećuje odgovarajuću pažnju.

Održane su četiri radionice po grupama. Sve aktivnosti su bile interaktivnog tipa pa su učesnice često diskutovale na zadane teme i vodile zanimljive razgovore, vežući teme radionica sa svojim ličnim iskustvima iz života. Vladala je velika  zainteresiranost za radionice, učesnice su bile aktivne, motivirane za rad i vrlo zadovoljne.

Okruženje u kojem su se radionice odvijale, u seoskom domaćinstvu, pored same rijeke Une, u srcu Nacionalnog parka Una, prema riječima učesnica, poslužilo je stvaranju opuštene atmosfere i osjećaju lagodnosti.

Obrađene su teme: Komunikacija, Identitet, stereotipi, predrasude, diskriminacija, nasilje, Spol i rod, rodno zasnovano nasilje, Veze među mladima i nasilje u adolescentskim vezama, Nasilje putem društvenih mreža i Kako reći „NE“ nasilju.

Za sami kraj, učenice su poslale svoje poruke u svijet o nenasilju u adolescentskim vezama. Poruke su bili vrlo ohrabrujuće i motivirajuće.

Kao uspomenu na radionicu, izrađen je mural nenasilja. Učesnice su bojama oslikavale platno kako bi izradile mural koji ostaje kao njihovo zajedničko kreativno djelo. Mural nenasilja je aktivnost koja se učesnicama jako svidjela i uživale su u njegovoj izradi. Radile su bojama, a platno su oslikavale rukama, dlanovima i kistovima.

Učesnice su također zajedno sa trenericama pripremale doručak i ručak, gdje je bio vidljiv timski rad i gdje je vladala vrlo opuštena atmosfera.

Učesnice su  imale priliku pisati nagradni esej na temu „Nasilje ostavlja tragove“ i dva najbolja rada, nagrađena su novčanim nagradama koje je osigurao donator. Nagrađeni radovi mogu se pročitati na stranici Udruženja Lan: www.lan.ba

Sve učesnice su dobile potvrde o učestvovanju na radionicama u okviru projekta „Ko se tuče, taj se nevoli“.

Udruženje Lan priprema i Priručnik o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama koji će biti poslan učesnicama radionica i koji će se moći preuzeti na stranicama Udruženja Lan do kraja jula ove godine.