Udruženje „LAN“ je nevladina, neprofitna, nestranačka, građanska organizacija koja svoju djelatnost obavlja na načelima nepristrasnosti, nezavisnosti, humanosti i dobrovoljnosti, i koja će se kroz svoj rad i aktivnosti zalagati za demokratski razvoj bosanskohercegovačkog društva, toleranciju, suživot i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.

Udruženje Lan iz Bihaća u partnerstvu s Udruženjem distrofičara iz Bužima realizira projekt “Medijska pismenost za osobe s invaliditetom/hendikepom”

Projekt „Medijska pismenost za osobe s invaliditetom/hendikepom“ realiziramo kao dio regionalnog projekta SNAŽNI – Mediji bez mržnje i dezinformacija, koji se realizira u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj, uz podršku Evropske unije.

Fondacija za razvoj medija i civilnog društva „Mediacentar“ iz Sarajeva, kao nacionalni koordinator projekta, raspisala je javni poziv nevladinim organizacijama iz Bosne i Hercegovine za podnošenje prijedloga projekata „Promocija medijske i informacijske pismenosti u malim gradovima i ruralnim područjima“, na koji smo se prijavili zajedno s našim partnerima iz Udruženja distrofičara Bužim. Projekt je odobren, a realizira se od  maja 2021. do  aprila 2022. godine.

Cilj projekta je poboljšati građansko učešće osoba sa invaliditetom kroz razvoj medijske pismenosti. Želimo postići da se mediji razumiju na dobar način, bez stereotipa i predrasuda. Kroz projektne aktivnosti ćemo omogućiti osobama s invaliditetom sticanje novih znanja i vještina iz područja medijske pismenosti, kako bismo ih osnažili za još značajniji doprinos  i učešće u zajednici, promoviranje  rasta i razvoja udruženja na polju socijalne inkluzije.

Osnovni način na koji ćemo se baviti problemom i potrebama ciljnih grupa je edukacija, kroz koju  nastojimo odgovoriti na rastuću potrebu za medijskim obrazovanjem i osnaživanjem medijske pismenosti. Također ćemo ukazati na brojne prednosti koje nude mediji, ali i na opasnosti ako ih ne koristimo na primjeren način. Namjeravamo osvijestiti važnost medijske pismenosti, razvijati sposobnost odgovornog odnosa prema medijima, upoznati korisnike s e-bontonom, upozoriti na opasnost  štetnih medijskih sadržaja i omogućiti sticanje medijskih znanja i vještina koje doprinose razvoju ljudskih prava i aktivnog građanstva.

Na svom prvom sastanku održanom  u Bihaću projektni tim je dogovorio način realizacije projektnih aktivnosti. Za kraj mjeseca juna planirano je održavanje prve radionice za članove Udruženja distrofičara iz Bužima.